Maareeh… Wat doet een coach eigenlijk?
Het is een vraag die je vandaag de dag veel tegenkomt: al die coaches, wat doet zo iemand nou eigenlijk? Het antwoord hierop is even simpel als complex: mensen helpen hun potentieel te bereiken, obstakels te overwinnen en positieve veranderingen in hun leven teweeg te brengen. Maar hoe doet zo’n coach dat? Voordat ik hier antwoord op geef, is het goed even te realiseren dat er verschillende soorten coaching mogelijk zijn, zoals loopbaancoaching, persoonlijke/professionele ontwikkeling, financiële coaching en nog wel een aantal meer. Hoewel elke specialiteit een ander doel dient, is er wel een algemene werkwijze waar de meeste coaches van uitgaan; het is sowieso de wijze waarop ik bij Mentalift werk. Deze werkwijze zal ik hier stap voor stap toelichten.
Waar een coachingsproces mee begint, is het stellen van een doel; wat is hetgeen dat je wilt bereiken? Vaak gebeurt dit tijdens de intake. Je hulpvraag duidelijk en helder krijgen is een prioriteit omdat het traject hier op afgestemd wordt. Een coach zal regelmatig terugkomen op je primaire hulpvraag. Het kan voorkomen dat tijdens het traject het doel duidelijker wordt of zelfs veranderd; als dit gebeurd zal een coach dit altijd expliciet met je bespreken om effectief te kunnen blijven werken.
Vervolgens beginnen de sessies. De volgorde van aanpak is: bewustwording, zoeken van mogelijke acties, acties in praktijk brengen, verandering. Aan het einde en tussendoor reflecteer je om te kijken waar mogelijke obstakels zich bevinden en begin je eventueel weer vooraan. Een coach stelt vragen en biedt oefeningen aan om tot bepaalde inzichten of mogelijke acties te komen.
Hoe werkt dat nu in de praktijk? Een voorbeeld van hoe een sessie kan verlopen:
Een coachee komt bij mij met als hulpvraag: ik wil meer energie overhouden aan mijn werk. Tijdens de eerste gesprekken komt ook naar voren dat hij twijfelt of hij zijn werk nog wel leuk vindt. We sommen vervolgens alle taken op die hij heeft; één voor één ga ik ze met hem langs om te kijken wat hij hier doet en wat hij hierbij voelt en denkt. Nadat we alle taken hebben gehad is er niet één taak waarbij hij heeft aangegeven dat hij dit niet leuk vindt of dat hem dit enorm veel energie kost. Dit patroon geef ik terug met de vraag: waar kan je energielek nog meer in zitten? De coachee denkt even na en zegt: ik ben projectleider en ik pak regelmatig taken op van anderen omdat ik bang ben dat het anders niet gebeurd. Ik stel voor om hiermee een oefening te doen; de coachee stemt in. Tijdens deze oefening trekt de coachee de conclusie dat zijn imago is dat hij overal ja op zegt en alles op zich neemt; hij staat te boek als harde werker en behulpzaam. Hij realiseert zich dat hij dit imago enigszins los zal moeten laten om te kunnen veranderen en dit vindt hij lastig. Bij de eindevaluatie geeft hij aan blij te zijn met het inzicht en als huiswerk neemt hij mee dat hij momenten wil gaan constateren waarop hij werk van anderen op zich neemt. Het is bewust een kleine stap; het is belangrijk stappen klein te houden om het haalbaar te maken. Bij de volgende sessie komt de coachee vrij vrolijk binnen en geeft aan dat hij niet alleen momenten geconstateerd heeft, maar er ook al praktisch wat mee heeft gedaan: hij heeft een aantal keren anderen aangesproken op hun verantwoordelijkheid in plaats van hun werk over te nemen. Wat bleek? De angst om het positieve imago kwijt te raken bleek ongegrond; het aangeven van grenzen werd zelfs gewaardeerd en hij kreeg complimenten.
Je ziet in deze casus de werkwijze van de coach terug: de hulpvraag wordt geformuleerd (hoe hou ik meer energie over aan mijn werk), er wordt gezocht naar bewustwording (het energielek en mogelijk verlies van imago) en mogelijke acties (momenten van werk overnemen constateren). In dit geval hoefden we samen niet te kijken naar verdere acties omdat de coachee door de bewustwording alleen al zelf al meer actie ondernam (mensen aanspreken). Dit laatste kan per geval verschillen; soms is er meer bewustwording nodig en soms meer zoeken van mogelijke acties.
Ik hoop dat de vraag wat doet een coach? hiermee enigszins beantwoord is. Vraag jij je nou af of coaching iets voor jou is? Je kunt hieronder een gratis adviesgesprek aanvragen.